ПИТАННЯ ОСВІТИ У ВІДНОСИНАХ ДЕРЖАВИ І ЦЕРКОВ В ЕПОХУ М. ГОРТІ - Ронай , Леррі (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2022)
В епоху М. Горті відносини держави і церков були чи не найглибшими у сфері освіти і виховання. У період угорського революційного процесу було поставлено за мету відокремити церкви від навчальних закладів, і як нам відомо, у 1848 році, Йожеф Етвош, Міністр релігії та народної освіти, подав пропозицію до Національних зборів, яка, хоч і визнавала право конфесій на утримання шкіл, містила бажання створити нові спільні муніципальні школи. У результаті дебатів, депутати винесли рішення, що навіть перевищило пропозиції уряду, відповідно якого, дозволялася лише діяльність державних спільних шкіл. Хоча, згодом це рішення було скасовано, а Верхня палата зняла законопроект з порядку денного, із дебатів було зрозуміло, що більшість у Палаті представників виступала за розділення церков і школи.