ЛЕКСИКО-ГРАМАТИЧНІ ЗАСОБИ ВИРАЖЕННЯ КАТЕГОРІЇ МОДАЛЬНОСТІ (НА МАТЕРІАЛІ РОМАНУ А. КОНАН ДОЙЛЯ «СОБАКА БАСКЕРВІЛІВ» В УКРАЇНСЬКОМУ ПЕРЕКЛАДІ ) - Панюта , Алла; Шагала , Леся (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2024)
Модальність є однією з найважливіших категорій в мовознавстві та перекладознавстві, оскільки вона відображає ставлення мовця до висловлюваного, його впевненість або можливість події. Модальність не лише формує значення висловлювань, але й створює певний емоційний контекст, що є особливо важливим у художньому творі. Тема є актуальною з огляду на те, що модальність має різноманітні форми мовного вираження, а це, у свою чергу, відіграє суттєву роль у декодуванні смислу тексту, його інтерпретацію та, зрештою, впливає на переклад іншою мовою.