ФІЛОСОФІЯ ТА МИСТЕЦТВО: ФОРМИ ВИРАЖЕННЯ СВІТОГЛЯДНИХ ПОЗИЦІЙ - Крижановська , Тетяна; Ковнір , Карина (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2024)
Філософія та мистецтво є двома потужними формами вираження світоглядних позицій, що протягом століть супроводжують розвиток людства та відображають його пошуки сенсу буття. Взаємодія цих сфер є не лише способом інтелектуальної та естетичної рефлексії, але й ключовим механізмом формування культурних та моральних цінностей. Філософія, що втілюється в абстрактних категоріях та теоретичних міркуваннях, знаходить у мистецтві конкретизацію та образне втілення, що дозволяє по-новому переосмислити природу реальності, суспільства та індивіда. З огляду на це, вивчення взаємодії філософії та мистецтва є надзвичайно актуальним для сучасного наукового дискурсу. У різні епохи мистецтво відображало провідні філософські ідеї свого часу, а сучасні художні форми нерідко продовжують ці традиції, поєднуючи елементи класичних концепцій із новими світоглядними викликами. Розуміння цієї взаємодії дозволяє глибше усвідомити природу людини та її місце у світі, а також шляхи, якими мистецтво може впливати на свідомість та суспільні процеси.