ІНСТИТУЦІЙНІ ЗАСАДИ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ - Лупак , Руслан; Стіскун , Антон; Савка , Євген (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
Розвиток роздрібної торгівлі залежить від багатьох чинників, серед яких найважливішу роль відіграють інституційні зміни. Зокрема, важливими є створення сприятливих умов для інвестицій, стимулювання інноваційних процесів, модернізація реального сектора економіки, розвиток підприємницького середовища, посилення конкуренції, зменшення частки тіньової економіки, підвищення економічної активності населення та інше. Це сприяє досягненню високого рівня самодостатності, стабільності та стійкості системи роздрібної торгівлі, а також її здатності до сталого розвитку. Для реалізації цього необхідне узгоджене співробітництво центральних та місцевих органів влади, яке повинно бути ретельно сплановане і скоординоване на довгострокову перспективу [1, с. 10–19]. Усе це підкреслює необхідність розробки та впровадження інституційної політики, яка визначатиме основні пріоритети, інструменти та заходи, спрямовані на реформування системи підтримки розвитку роздрібної торгівлі.