РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ БОРГУ ТА КРЕДИТНИХ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ ПІД ЧАС КРИЗИ - Купріянова , Анастасія; Новікова , Олена (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
Стаття досліджує критично важливу тему реструктуризації боргу та кредитних зобов'язань в умовах економічної кризи, підкреслюючи значення бухгалтера у цьому складному процесі. У періоди фінансової нестабільності підприємства часто змушені переглядати умови своїх боргових зобов'язань, щоб зберегти свою платоспроможність і уникнути дефолту. Стаття надає глибокий аналіз ключових аспектів реструктуризації боргу, зокрема, стратегії ведення переговорів з кредиторами, розробки ефективних планів реструктуризації та інструментів мінімізації фінансових ризиків. У центрі уваги знаходиться роль бухгалтера як невід'ємного елемента цього процесу. Бухгалтер виконує комплексний фінансовий аналіз, створює необхідну документацію, прогнозує можливі ризики і надає технічну підтримку в процесі переговорів. Особливо важливим є те, як бухгалтер може вплинути на формування стратегії реструктуризації та допомогти забезпечити успішний результат. Стаття аналізує практичні приклади успішної реструктуризації, включаючи випадки з компанією Hertz та державним підприємством «Укрзалізниця», які продемонстрували, як зважений підхід до реструктуризації боргу може забезпечити відновлення фінансової стабільності і збереження конкурентних позицій на ринку. Ці приклади ілюструють ефективність продуманих стратегій і співпраці з кредиторами в умовах фінансових труднощів. Автор статті наголошує на важливості ретельного планування та стратегічного підходу до реструктуризації боргу для забезпечення довгострокового фінансового здоров'я компанії. Співпраця між бухгалтером, керівництвом і кредиторами є критично важливою для досягнення успіху в процесі реструктуризації, що дозволяє підприємствам адаптуватися до нових умов і забезпечити стійкий розвиток навіть у складних економічних ситуаціях.