ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАВА ДЕРЖАВИ-ЧЛЕНА НА ВИХІД З ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ. НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ - Ковбасюк, Є.; Асірян , Сюзанна (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
Кінець 2009 року став важливою віхою для об'єднаної Європи, яка на той час стикалася з наслідками не лише фінансово-економічної, а й інституційної кризи, зокрема через розширення Європейського Союзу. 1 грудня 2009 року набрав чинності Лісабонський, підписаний 13 грудня 2007 року на саміті ЄС у Лісабоні. Повна офіційна назва цього документу — "Лісабонський договір про внесення змін до Договору про Європейський Союз і Договір про заснування Європейського Співтовариства". Уперше в історії ЄС Лісабонський договір визначає умови та процедуру виходу зі складу Союзу, закріплюючи право на вихід у статті 50 [1].