СУЧАСНИЙ СТАН ВИВЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ПРЕДМЕТНО-МАНІПУЛЯТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ДІТЕЙ ІЗ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМИ ПОРУШЕННЯМИ - Олефір , Ольга; Дрозд , Лариса (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
Інтелектуальні порушення — досить складна особливість перебігу розвитку дитини. Порушення інтелектуального розвитку спричинені ураженням центральної нервової системи: органічна недостатність мозку має непрогресуючий характер, тому такі діти здатні до поступального пізнавального розвитку, хоча зі значними труднощами; для них характерне порушення пізнавальної діяльності, що виявляється в обмеженості сприймання, мовлення, уваги, пам’яті, відтворення сприйнятого й вивченого; прослідковуються обмеження таких здібностей як комунікація, самообслуговування та соціальні навички. Діти з порушеннями інтелектуального розвитку можуть пізніше почати говорити, ходити, навчитися самообслуговуванню. Ці обмеження зумовлюють уповільнені темпи розвитку та навчання дитини, порівняно із однолітками. Вона навчатиметься, проте дуже повільно, а певні знання та навички може не опанувати.