МАРКЕТИНГОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ У СФЕРІ АГРОБІЗНЕСУ: НОВІ ВИКЛИКИ - Лазебник , Вікторія (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
У статті досліджено сучасні виклики та перспективи розвитку маркетингових досліджень у сфері агробізнесу. Проаналізовано основні тенденції, що впливають на ефективність маркетингових стратегій аграрних підприємств, зокрема цифровізацію, використання великих даних (Big Data), штучного інтелекту (AI) та автоматизацію маркетингових процесів. Проведено SWOT-аналіз, який дозволив визначити сильні та слабкі сторони маркетингових досліджень у агросекторі, а також окреслити можливості та загрози, що впливають на їх подальший розвиток. У роботі підкреслено важливість стратегічного підходу до маркетингової діяльності, необхідність впровадження CRM-систем, аналітики ESG-факторів та інтеграції сучасних маркетингових інструментів, таких як нейромаркетинг та блокчейн-технології. Окреслено ключові перспективи вдосконалення маркетингових досліджень, серед яких персоналізація маркетингу, оптимізація каналів збуту та адаптація до міжнародних ринків. Результати дослідження демонструють, що ефективна реалізація маркетингових досліджень у агробізнесі сприятиме підвищенню конкурентоспроможності підприємств, посиленню їх взаємодії з клієнтами та адаптації до сучасних ринкових умов.