МЕТОДОЛОГІЯ ТАРГЕТУВАННЯ: РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ ТЕОРІЇ ВІЙСЬКОВОГО УПРАВЛІННЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ США - Головченко , Олег; Клименко , Юрій; Поліщук , Вадим (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
На основі здобутих уроків ведення бойових дій артилерією Десантно-штурмових військ Збройних Сил України визначено, що одним із можливих ключових інструментів максимізації результативності ведення бойових дій військовими формуваннями ракетних військ і артилерії в оборонній та наступальній операціях є методологія таргетування. Ретроспективний аналіз дав змогу встановити, що методологія таргетування яка базується на кроках сталого циклу “вирішити, виявити, вплинути й оцінити” та застосовується нині армією Сполучених Штатів Америки, вперше була опублікована в доктринальному забезпеченні збройних сил США 8 травня 1996 року. Її розвиток ґрунтувався на здобутих уроках ведення операції “Буря в пустелі”, а практика ведення оборонних та наступальних дій підтвердила її дієвість на рівні корпусу, дивізії, бригади і оперативної групи в операції “Свобода Іраку”. Розглянуту методологію запропоновано застосовувати в органах військового управління для максимізації результативності ведення бойових дій військовими формуваннями ракетних військ і артилерії в операціях (діях) під час відсічі та стримування широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України, а також для розроблення доктринального забезпечення в теорії військового управління Збройних Сил України.