ОСОБЛИВОСТІ СІМЕЙНОГО СЕРЕДОВИЩА ЯК ЧИННИК ФОРМУВАННЯ САМООЦІНКИ ОСОБИСТОСТІ - Гарець , Надія (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
Проблема формування здорової та позитивної самооцінки набуває особливого значення в сучасних умовах соціальної та економічної кризи, що розгортається в Україні. Негативна самооцінка особистості знижує її здатність успішно долати життєві труднощі. Разом з тим, важливим чинником формування особистості є сімейне оточення та виховання, які також обумовлюють особливості уявлення про себе. Аналіз останніх досліджень вказує на зацікавленість цією темою як зарубіжних, так і українських вчених. Проблему самооцінки досліджував В. Джемс, самооцінку у структурі «Я-Концепції» виділяли Р. Бернс та М. Розенберг, особливості уявлення про себе розглядали А. Адлер, Е. Берн, К. Роджерс та інші.