ВАЛЬГУСНА ДЕФОРМАЦІЯ ВЕЛИКОГО ПАЛЬЦЯ СТОПИ: ПОШИРЕНІСТЬ, ФАКТОРИ РИЗИКУ ТА МЕТОДИ КОРЕКЦІЇ - Зварич , Ольга; Торяник , Софія; Веснін , Володимир; Фадєєв , Олег (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
Актуальність: Вальгусна деформація великого пальця стопи є однією з найпоширеніших патологій в ортопедії. За різними джерелами, деформація спостерігається приблизно у 23% дорослих віком від 18 до 65 років та у 36% осіб старше 65 років, причому її поширеність значно вища серед жінок [1]. Це захворювання відноситься до мультиетіологічних захворювань, що підтверджується багатофакторною природою виникнення деформації. Hallux valgus характеризується болючою деформацією в області першого плеснофалангового суглоба. Для цього стану притаманно поступове відхилення великого пальця стопи назовні та зміщення першої плеснової кістки всередину [2]. Це може порушувати функцію стопи під час ходьби та підтримання рівноваги, а також негативно впливати на якість життя людей із цим захворюванням [3]. Вивчення поширеності вальгусної деформації, визначення ключових факторів ризику, а також методів корекції та профілактики є важливими кроками для попередження розвитку цього захворювання.