ВПЛИВ СТРЕСУ НА ВИНИКНЕННЯ ТА РОЗВИТОК АУТОІМУННОГО ТИРЕОЇДИТУ - Кулікова , Катерина; Шестопалова , Дар’я; Марченко , Анастасія (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
Актуальність: Аутоімунний тиреоїдит (АІТ) є найпоширенішою патологією щитоподібної залози (ЩЗ) у світі, що вражає приблизно 4% населення. Частота АІТ серед дітей варіює в межах 0,1-1,2%. Жінки старше 60 років є найбільш вразливою групою, де рівень захворюваності сягає 6-10%. Співвідношення жінок і чоловіків серед хворих на АІТ становить 8:1. В Україні за останнє десятиліття рівень поширеності АІТ зріс на 68%, а в розрахунку на 100 тис. населення — на 82%. Враховуючи тенденцію до зростання випадків АІТ, дослідження його етіології та факторів ризику, зокрема впливу стресу, є актуальним завданням сучасної медицини.