QSAR ПРОГНОЗУВАННЯ ПЕЧІНКОВОГО МЕТАБОЛІЧНОГО КЛІРЕНСУ ОРГАНІЧНИХ ЛІКАРСЬКИХ РЕЧОВИН - Пустільнік , Володимир; Пушкарьова , Ярослава (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
Актуальність теми полягає в необхідності підвищення ефективності та безпеки процесу розробки нових лікарських засобів. Прогнозування метаболічного кліренсу на ранніх етапах досліджень дозволяє значно скоротити час і витрати, що йдуть на експериментальні дослідження, а також дозволяє уникнути зайвих фінансових та часових витрат на дослідження лікарських засобів, що не відповідатимуть фармакокінетичним вимогам. Це особливо важливо, оскільки саме метаболічний кліренс, зокрема, печінковий, визначає основні характеристики лікарських засобів, такі як тривалість дії, концентрація активної речовини в організмі та потенційні побічні ефекти.