ПРОБЛЕМАТИКА ВИБОРУ МЕТОДУ ЛІКУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ З ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНОЮ РУБЦЕВОЮ ДЕФОРМАЦІЄЮ ПЕРИАНАЛЬНОЇ ОБЛАСТІ - Аксан , Михайло; Грицак , Лілія (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2022)
Актуальність. Післяопераційні рубцеві деформації перианальної області являють собою фіброзно-змінені ділянки анодерми, що виникають внаслідок оперативних втручань на промежині. Хоча дана патологія займає досить невеликий відсоток серед інших захворювань перианальної області, проте вона значно ускладнює життя пацієнтів. Найчастішими скаргами пацієнтів є болі під час дефекації, закрепи або ж нетримання калу, в залежності від ступеня ураження сфінктерного апарату. На сьогодні існує досить багато різних методів лікування, які потребують детального вивчення та аналізу.