МІГРАЦІЯ ЯК ГЕОПОЛІТИЧНИЙ ВИКЛИК: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПОШУК РІШЕНЬ - Конопацький, Владислав; Лавринович, Олена (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
У статті розглянуто глобальні міграційні процеси, їхня динаміка та вплив на розвиток країн світу. Проаналізовано основні виклики та можливості, пов'язані з міграційними процесами, які постають перед світовою спільнотою, як для держав, що приймають мігрантів, так і для країн їх походження. Підкреслюється вплив пандемії на міграційні потоки. Окрему увагу приділено різним категоріям мігрантів з огляду на їхню освіту та кваліфікацію. Висновується необхідність пошуку балансу між контролем за міграційними потоками та дотриманням прав людини для забезпечення сталого міжнародного співіснування.