УКРАЇНСЬКИЙ МОДЕРНІЗМ: НАЦІОНАЛЬНО-ЕКЗИСТЕНЦІЙНИЙ ВИМІР - Шморгун, Олександра (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
Після здобуття Україною незалежності, феномен українського модернізму опинився у полі пильної уваги дослідників. І це не випадково, адже саме він лишився тією перехідною ланкою, через яку, здавалося, можна було відновити втрачений за семидесятиліття радянської влади, зв'язок України з європейською та світовою культурою. Піонеркою цих досліджень виступила іще в 90-х роках минулого століття С.Павличко з книжкою «Дискурс модернізму в українській літературі».