ОСОБЛИВОСТІ СПЛАВОТВОРЕННЯ В ТЕРНАРНІЙ СИСТЕМІ Fe-Co-Mo - Сахненко , Микола; Тур , Юлія; Єрмоленко , Ірина; Корогодська , Алла; Поспєлов , Олександр (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Світовим трендом сьогодення є створення функціональних покриттів, що поєднують спектр функціональних властивостей високого рівня, зокрема корозійну тривкість, твердість, зносостійкість, каталітичну активність у фото- та гетерогенних перетвореннях, керовані магнітні і резистивні параметри та ін., що є вирішальним у створенні новітніх матеріалів, застосування яких значною мірою зумовлює прогрес у багатьох галузях сучасних технологій. Серед сучасних інноваційних технологій формування покривів сплавами і композитами чільне місце посідають гальванохімічні методи [1], яким притаманні такі позитивні риси як висока продуктивність, можливість нанесення покривів на складнопрофільовані вироби, відносно низька собівартість, доступність контролю і управління складом матеріалу і технологічним процесом, широке застосування засобів автоматизації та ін, що робить їх майже безальтернативними, особливо в період військового стану в Україні, зумовленого російською навалою. До переліку технологічних переваг електрохімічних методів осадження тонкоплівкових багатокомпонентних систем, безумовно, відноситься можливість гнучкого керування вмістом компонентів, станом і морфологією оброблюваної поверхні за рахунок зміни складу електролітів і режимів поляризації (статичні або імпульсні чи реверсивні, зворотний струм або зменшення потенціалу та ін.), що дозволяє одержувати покриття варійованого якісного та кількісного складу і з бажаним комплексом функціональних властивостей [2].