НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ ЕЛЕМЕНТІВ ЖИВЛЕННЯ НА ЕКОЛОГІЮ - Гакал , Богдан; Луценко , Ірина; Мокрякова , Марина (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Постановка проблеми: Елементи живлення, маючи невеликі розміри, здаються невинними, тому людина не замислюються в необхідності правильної технології утилізації. Щоб зрозуміти це, достатньо подивитися, як вони влаштовані та які речовини складають внутрішній вміст. Тоді жодних сумнівів у тому, що здавати старі акумулятори на переробку треба, – не залишиться. Небезпека будь-якої батареї пояснюється змістом: анод – це цинковий порошок, просочений електролітом; катод – це суміш двоокису магнію і титану. Загалом у складі однієї батареї може бути до 10 токсичних хімічних елементів: магній, ртуть, олово, свинець, нікель, цинк, кадмій, які здатні викликати в організмі хвороби. Ртуть – вражає нервову систему, печінку, нирки, шлунок. Свинець – вражає печінку, нирки, нервову систему та кісткові тканини. Нікель та цинк – кишечник, печінку, головний мозок. Кадмій – шкодить легеням та ниркам. Луги - спричиняють опіки шкіри та слизових оболонок. Також треба зазначити, що один елемент живлення батарейки забруднює 20 квадратних метрів землі. Така дія на навколишнє середовище здійснюється внаслідок наявності важких металів. Отруєний ґрунт не дозволяє рослинам жити та збагачувати нашу планету киснем. Вона стає безплідною. Подібні збитки землі доводиться ліквідувати десятиліттями. Крім ґрунту подібний гальванічний елемент може зіпсувати до 400 літрів води. Солі важких металів проникають у ґрунт, далі частина з них просочується у ґрунтові води. Потім важкі метали потрапляють у річки. В момент спалювання джерела електроенергії також завдають шкоди. Вони виділяють отруйні речовини, які надходять до атмосфери, а потім важкі метали випадають у вигляді опадів і відбувається забруднення. Шкода екології є колосальною. Вся флора і фауна від забруднення сильно страждає. Батарейка - винахід, який, незважаючи на свої невеликі розміри є небезпечним.