ЕКТОПІЧНА ВАГІТНІСТЬ – ПРОБЛЕМА СЬОГОДЕННЯ - Полюга , Тетяна; Фартушок , Тетяна (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Ектопічна вагітність є однією з важливих проблем акушерства та гінекології до сьогоднішнього часу. Частота поширення ЕВ у світі серед усіх вагітностей становить 2%. Проблематика даної патології полягає у прогресивному розвитку раніше мало поширених місць локалізації, що пов’язано з розвитком нових технологій та технік для лікування в медицині. Метою даної роботи був аналіз літературних джерел щодо ектопічної вагітності в умовах сьогодення. Результати нашого дослідження показали, що найчастішою локалізацією ЕВ є трубна вагітність (95%) , основними факторами ризику розвитку якої є попередні оперативні втручання на маткових трубах та інфекційні захворювання репродуктивної системи. Інші локалізації ЕВ є рідкісними (5%). Для лікування ЕВ застосовують хірургічні або медикаментозні методи, в деяких випадках використовують їх поєднання. Лікування спрямовують на збереження здоров’я і життя жінки та її подальшу плідність.