ФОРМУЛИ ІМУННИХ РОЗЛАДІВ ДІТЕЙ, ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ ІЗ ПОЄДНАНОЮ ГЕРПЕСВІРУСНОЮ ІНФЕКЦІЄЮ - Смілянська , Майя; Суханова , Лідія (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Інтенсивне вивчення імунної реактивності у хворих на туберкульоз дозволило створити достатньо струнку систему уявлень про взаємозв’язок деяких субпопуляцій імуноцитів з перебігом захворювання. При герпесвірусних інфекціях (ГВІ) виявлені закономірності порушення клітинної і гуморальної ланок імунітету, ЦАПК, МФС, інтерлейкінового профілю та визначений ряд їх регуляторних взаємодій. Однак, ще багато імунологічних аспектів розвитку як ГВІ, так і туберкульозу в теперішній час залишаються невизначеними. Майже немає досліджень імунологічних показників при такій вірусно-бактеріальній асоціації як туберкульоз-ГВІ [1].