НАУКОВІ НАПРЯМКИ ТА ШКОЛИ В СВІТОВІЙ АРХЕОЛОГІЇ: АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ТА ОСНОВНІ ЗАСАДИ - Маркевич , Оксана (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Становлення наукових напрямків та шкіл в археології належить до актуальних проблем. Археологічні дослідження активно розвивають, а найцікавіші знахідки одразу набувають публічного висвітлення, стимулюють туристичні галузі – все це дозволяє розглядати археологію як перспективну науку, цікаву як вузькому коло науковців, так і суспільству в цілому. Разом з тим не можна обмежуватись лише проведенням археологічних експедицій та осмислення подій, які відбувалися в минулому; гостро стоїть питання як далі має розвиватися археологія як наука. В цьому допомагає вивчення археологічних шкіл, які сформувалися в далекому минулому, але не втрачають актуальності сьогодні. Завданням нашої розвідки є висвітлити становлення та діяльність основних наукових напрямків та археологічних шкіл у світі наприкінці ХІХ – ХХ ст., висвітлити основні засади та результати їх діяльності, внесок у розвиток археології як науки.